Prezentacja produktu

   Instrukcja serwisowa_EN

   Schemat elektryczny_EN

   Schemat hydrauliczny_EN

   Katalog części_EN

   Instrukcja programowania_EN

   Instrukcja_EN

   Specyfikacja_EN

   Broszura_EN

W każdym miejscu na świecie woda składa się z większej liczby składników niż wodór i tlen. Przysłowiowe H2O to tylko baza dla długiej listy minerałów, które są w niej rozpuszczone. Każdy z nich ma różne właściwości dla smaku kawy oraz stanu technicznego urządzeń, przez które przepływa. Aby dobrze zrozumieć kawę, trzeba najpierw zrozumieć wodę.

Wpływ wody na codzienną pracę:

Sprzęt – woda powinna być neutralna dla urządzeń ale może też powodować korozję lub osadzanie się kamienia kotłowego.
Ekstrakcja – woda może zwiększać lub zmniejszać zdolność kawy do ekstrakcji. Wpływa np. na kwasowość, słodycz oraz body wywaru kawowego. 
W celu dopasowania metody filtracji do wody oraz lokalu warto wykonać test twardości wody oraz sprawdzić jej skład.

W tym celu można użyć kilku metod testowania, np.

Pomiar konduktometrem – sprawdzający przewodność wody. Może określać twardość lecz nie wskazuje on składu wody w rozbiciu na poszczególne kluczowe dla baristy składniki.
Test kropelkowy – sprawdzający twardość ogólną oraz wskazujący poziom niektórych kluczowych dla żywotności urządzenia elementów zawartych w wodzie.


Jakie parametry powinna mieć woda aby wyekstrahowana kawa została przyrządzona zgodnie ze sztuką (np. wytycznymi SCA)? 


Parametry wody, wokół których wartości powinny oscylować:

  • Twardość ogólna GH: 50-110 ppm

  • Twardość węglanowa KH: 40-70 ppm

  • Skala kwasowości i zasadowości pH: 6,5-7,5

  • Całkowita ilośc rozpuszczonych cząsteczek stałych Total dissolved solids – TDS: 100-170 ppm

W celu utrzymania urządzenia w dobrym stanie technicznym i zapobieganiu gromadzenia się w nim kamienia kotłowego twardość wody nie powinna przekraczać:

  • Twardość ogólna GH: 50-110 ppm

  • Co oznacza twardość w stopniach niemieckich: 5 stopni  

W celu uzyskania takiej jakości wody jak powyżej, polecamy Państwu używanie systemów filtracyjnych firmy Mijar, Brita, BWT.

Pośród najbardziej popularnych na rynku możemy wyróżnić:

  • Filtr żywicowy Blue Line – Filtr, którego działanie polega na zatrzymywaniu w składzie żywicy niepotrzebnych elementów w wodzie, zmniejszając twardość i regulując pH.

  • System filtracji Coffee Genius – Rozwiązanie dla najbardziej wymagających. System ten w jednym urządzeniu przeprowadza odwróconą osmozę (zeruje wodę) oraz miesza wodę osmotyczną z buforem oraz minerałami potrzebnymi do idealnej ekstrakcji.

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt z Naszym Biurem Obsługi Klienta lub zasięgnąć informacji na stronie producentów.

 

 

 

 

           

 

GWARANCJA PRODUCENTA

  • Urządzenia objęte są 12 miesięczną gwarancją.

  • Serwis gwarancyjny prowadzony jest przez wykwalifikowanych i autoryzowanych serwisantów Simonelli Group.

  • Gwarancja obejmuje części i robociznę wymaganą do naprawy urządzenia oraz wszelkich elementów mechanicznych lub elektrycznych, które uległy awarii w normalnych warunkach użytkowania.

  • Gwarancją nie są objęte części podlegające normalnemu zużywaniu podczas pracy urządzenia takie jak: uszczelki, żarówki, diody, filtry, żarna młynka itp. Części te podlegaja zuzyciu i podlegają okresowej wymianie.

  • Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych powstałych podczas użytkowania urządzenia.

  • Uszkodzenia powstałe w skutek dostarczenia zbyt twardej, złej jakości wody polegające na odkładaniu się kamienia wewnątrz ekspresu nie są objęte gwarancją.

  • Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych przez dostanie się wraz z wodą zanieczyszczeń stałych które mogą doprowadzić do uszkodzeń pompy, zapchania przepływomierzy czy uszkodzenia elektrozaworów.

  • Gwarancji nie podlegają wszelkie szkody spowodowane wypadkiem, niewłaściwym użytkowaniem, nie przeprowadzeniem koniecznej konserwacji lub czyszczenia, wadliwą instalacją, niewłaściwym obchodzeniem się, uszkodzeniem podczas transportu, brakiem zasilania, przepięcia w sieci elektrycznej lub jakimkolwiek zewnętrznym czynnikiem który mógł spowodować uszkodzenie.

  • Podczas wysyłania ekspresu do serwisu w okresie zimowym należy pamiętać o spuszczeniu wody z bojlera i wnętrza układu wodnego, wszelkie uszkodzenia spowodowane zamarznięciem wody pozostałej w ekspresie nie podlegają gwarancji.

  • Gwarancji nie podlegają uszkodzenia czy zablokowania elementów ruchomych urządzenia jak np. zablokowanie żaren młynka przez ciało obce podane do młynka wraz z kawą.

  • Samodzielne przeróbki czy modyfikacje wykonywane przez nieautoryzowane serwisy przy użyciu nieoryginalnych części skutkują utratą gwarancji.

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt z serwisem. Tel.kom.:  +48 785 38 58 58

 

 

 

 

Systemy Uzdatniania Wody BWT
Systemy Uzdatniania Wody Brita
Systemy Uzdatniania Wody Mijar
Ekspres do kawy automatyczny Talento.
Nuova Simonelli. Ekspres do kawy automatyczny Talento.

Rozmiar

Talento to urządzenie o wysokiej wydajności zaprojektowane, by znalazło miejsce w dowolnej konfiguracji. Jego nieskomplikowany, zgrabny kształt sprawia, że zmieści się nawet w ciasnej, wąskiej przestrzeni, wciąż pozostawiając miejsce dla pobliskiej schładzarki mleka. Mimo to, wciąż zachowuje on swoją pełną, imponującą funkcjonalność. Jak na swój rozmiar, jest to urządzenie niesamowicie efektywne.

Prostota

Prostota to bardzo pożądana cecha w urządzeniach superautomatycznych. Powód? W pędzącym, dynamicznym środowisku każdy pracownik musi być w stanie bezproblemowo wykorzystać pełen potencjał wyposażenia lokalu. Stąd właśnie wynikły założenia, które mieliśmy na uwadze przy projektowaniu Talento: Elegancki, Wydajny, Inteligentny.

Trwałość

Talento powstał, by był niezawodny. Wszystkie jego elementy, od jego solidnej struktury ze stali nierdzewnej, która chroni go przed ruchliwym, bezlitosnym środowiskiem, do jego dwóch porządnych zbiorników wody, także zbudowanych ze stali nierdzewnej, sprawiają, że to urządzenie przetrwa wszystko. W ten sposób spędzi mniej czasu w warsztacie, a więcej serwując doskonałą kawę Twoim klientom.

Technologia

Talento wyposażony jest w szereg przydatnych funkcji, ustawień i wydajnych podzespołów, aby zapewnić użytkownikowi najwyższa jakość obsługi.

  • Talento jest w stanie parzyć kawę o dowolnej pojemności. Cecha ta, w połączeniu z elastyczną wylewką, która podnosi się i obniża, by dopasować się do filiżanki, jest nieoceniona w każdej restauracji i kawiarni.

  • Talento posiada metalową, termokompensacyjną głowicę, która gwarantuje maksymalnie precyzyjną kontrolę temperatury, co prowadzi do stałej i jednolitej jakości wydawanych napojów. Ponadto, udoskonalony kształt niektórych elementów głowicy zapewnia zwiększoną praktyczność i wytrzymałość.

  • Położenie komory infuzyjnej kontrolowane jest przez sterownik gwarantujący jej idealne umiejscowienie i sprawiający, że zmielone ziarna mają odpowiednią wilgotność.

  • Podwójny system tampowania pozwala na przygotowanie dwóch różnych kaw z tej samej mieszanki, w zależności od preferencji.

Kontrola

Inteligentne funkcje

  • Zintegrowany mikrokomputer daje bariście jeszcze większą kontrolę nad urządzeniem.

  • Talento posiada 10 różnych przycisków i dwie wirtualne strony, co daje użytkownikowi w sumie 20 opcji napojów. Wszystkie z nich można dowolnie przeprogramowywać, tworząc niezwykle szeroki wachlarz wyboru.

  • Używając wyświetlacza dotykowego można dowolnie zaprogramować dozę, temperaturę parzenia, pary i głowicy.

  • Automatyczny program czyszczenia oszczędza czas, szczególnie na koniec dnia roboczego.

  • Automatyczna funkcja włącz-wyłącz działająca w oparciu na zaprogramowany czas dnia, a także opcja stand-by pomaga oszczędzać energię.

  • Urządzenie posiada także program diagnostyczny, który poinformuje Cię o usterce i błędach.

 

 

 

Elegancki Wydajny Inteligentny

Odpowiednia dla: kawiarnie,wymagające restauracje, lokale o dużym natężeniu klientów,

Superautomatyczny ekspres do kawy Talento Touch Nuova Simonelli to idealne urządzenie dla miejsc o wysokim  natężeniu ruchu takich jak stacje paliw. Całkowicie zmieniony design ekspresu Talento Touch czyni go idealnym do każdego wystroju.

Dostępny w dwóch wersjach: Talento Touch oraz Talento Touch Plus

Innowacyjność i powtarzalność to dwa słowa, które idealnie opisują to urządzenie.

Nowy system mleczny pozwala na regulację gęstości pianki mlecznej jak również spienianie w różnych temperaturach. Również w wersji zimnego mleka (Wersja Plus). A dla tych, którzy wolą używać dzbanków wprowadzony został system Easy Cream, który pieni mleko poza obiegiem drogi mlecznej.

Nowe oprogramowanie i panel sterowania pozwala na łatwą oraz intuicyjną obsługę urządzenia, dzięki czemu eskpres do kawy Talento Touc Nuova Simonelli może być ekspresem na wyspie Self Service. Na wyświetlaczu pokazują się wszystkie kroki po kolei, dzięki czemu użytkownik nie zgubi się w trakcie robienia kawy, nawet jeśli robi to pierwszy raz. Wyświetlacz oraz nazwy produktów można personalizować.

Dzięki nowoczesnej grupie zaparzającej Talento pozwala na precyzyjne dozowanie różnych rodzajów napojów. Dzięki tej precyzji np. kawa Americano będzie smakowała jak z ekspresu kolbowego, ponieważ gorąca woda zostanie dolana bezpośrednio do espresso.

Dzięki użyciu najwyższej jakości materiałów jak również nowoczesnej technologii ekspres do kawy Talento Touch Nuova Simonelli pracuje bardzo cicho tworząc miejsce bardziej komfortowym dla gości.

Ekspres do kawy Talento Touch  na pierwszy rzut oka pokazuję swoją trwałość. Obudowa wykonana w całości ze stali nierdzewnej z elementami lustrzanymi. Solidna grupa zaparzająca wykonana z malowanego aluminium oraz z elementami grzewczymi ze stali nierdzewnej, które zostały zaizolowane  redukując przy tym utratę energii.  Ekspres posiada 2  izolowane bojlery ze stali nierdzewnej. Dzięki tym materiałom Talento Touch jest ekspresem wytrzymałym, który będzie pracował przez wiele lat, a dzięki izolacji części grzewczych zaoszczędzimy pieniądze na energii elektrycznej.

Ekspres do kawy Talento Touch Nuova Simonelli jest ekspresem bardzo elastycznym dzięki swojej ruchomej grupie zaparzającej, która można podnieść nawet o 19cm. Dzięki temu możemy dozować kawę do dwóch naczyń jednocześnie niezależnie od wysokości. Dwa profesjonalne młynki pozwalają na używanie dwóch mieszanek kawy jednocześnie.

Budowa ekspresu do kawy Talento Touch sprawia, że zaskakuje nie tylko designem ale również wydajnością. 240 espresso lub 190 cappuccino w jedną godzinę to żaden problem.

Mimo tak wielu możliwości ekspres do kawy Talento Touch Nuova Simonelli pozostaje urządzeniem dosyć kompaktowym, ponieważ ma on tylko 40 cm szerokości. Dodatkowo można dokupić moduł lodówki do mleka oraz podgrzewacza filiżanek.

 

Video

Video

Pobieranie

Pobieranie

Woda, gwarancja

Woda, gwarancja

Kolory

Kolory

Specyfikacja

Specyfikacja

Opis

Opis

Specyfikacja

Pobierz:

Instrukcja

Broszura

Index: 
Model: 
Marka:

NS-Telento-MTALE16MIX2
NS-Talento
Nuova Simonelli

Dostępne opcje

Nuova Simonelli TALENTO TOUCH

         Plus           Touch       

         8 300 €      9 900       

1 050 €

0 €

35 €

590 €

1 980 €

100 €

Modułowy podgrzewacz filiżanek

Kolor obudowy Czarny

Zsyp na krążki kawowe

Dysza do spieniania mleka z sondą temperatury

Lodówka na mleko

Mieszacz gorącej wody

Simonelli Group ekspres do kawy

Przycisk

Logo Facebook
Logo Instagram
Logo Twitter
Logo Youtube
Logo Linkedin

Biuro:    tel.kom.: +48 730 850 156

Serwis: tel.kom.: +48 785 38 58 58

Autoryzowany Dystrybutor Simonelli Group

Logo Inplusgastro
logo Victoria Arduino
logo Nuova Simonelli
E-mail nadawcy.
Wiadomość od nadawcy.
Wyślij.
Wyślij.
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

link victoria arduino

link simonelli

link inplus