Prezentacja produktu

   Instrukcja serwisowa_EN

   Schemat elektryczny_EN

   Schemat hydrauliczny_EN

   Katalog części_EN

   Instrukcja programowania_EN

   Instrukcja_EN

   Specyfikacja_EN

   Broszura_EN

W każdym miejscu na świecie woda składa się z większej liczby składników niż wodór i tlen. Przysłowiowe H2O to tylko baza dla długiej listy minerałów, które są w niej rozpuszczone. Każdy z nich ma różne właściwości dla smaku kawy oraz stanu technicznego urządzeń, przez które przepływa. Aby dobrze zrozumieć kawę, trzeba najpierw zrozumieć wodę.

Wpływ wody na codzienną pracę:

Sprzęt – woda powinna być neutralna dla urządzeń ale może też powodować korozję lub osadzanie się kamienia kotłowego.
Ekstrakcja – woda może zwiększać lub zmniejszać zdolność kawy do ekstrakcji. Wpływa np. na kwasowość, słodycz oraz body wywaru kawowego. 
W celu dopasowania metody filtracji do wody oraz lokalu warto wykonać test twardości wody oraz sprawdzić jej skład.

W tym celu można użyć kilku metod testowania, np.

Pomiar konduktometrem – sprawdzający przewodność wody. Może określać twardość lecz nie wskazuje on składu wody w rozbiciu na poszczególne kluczowe dla baristy składniki.
Test kropelkowy – sprawdzający twardość ogólną oraz wskazujący poziom niektórych kluczowych dla żywotności urządzenia elementów zawartych w wodzie.


Jakie parametry powinna mieć woda aby wyekstrahowana kawa została przyrządzona zgodnie ze sztuką (np. wytycznymi SCA)? 


Parametry wody, wokół których wartości powinny oscylować:

  • Twardość ogólna GH: 50-110 ppm

  • Twardość węglanowa KH: 40-70 ppm

  • Skala kwasowości i zasadowości pH: 6,5-7,5

  • Całkowita ilośc rozpuszczonych cząsteczek stałych Total dissolved solids – TDS: 100-170 ppm

W celu utrzymania urządzenia w dobrym stanie technicznym i zapobieganiu gromadzenia się w nim kamienia kotłowego twardość wody nie powinna przekraczać:

  • Twardość ogólna GH: 50-110 ppm

  • Co oznacza twardość w stopniach niemieckich: 5 stopni  

W celu uzyskania takiej jakości wody jak powyżej, polecamy Państwu używanie systemów filtracyjnych firmy Mijar, Brita, BWT.

Pośród najbardziej popularnych na rynku możemy wyróżnić:

  • Filtr żywicowy Blue Line – Filtr, którego działanie polega na zatrzymywaniu w składzie żywicy niepotrzebnych elementów w wodzie, zmniejszając twardość i regulując pH.

  • System filtracji Coffee Genius – Rozwiązanie dla najbardziej wymagających. System ten w jednym urządzeniu przeprowadza odwróconą osmozę (zeruje wodę) oraz miesza wodę osmotyczną z buforem oraz minerałami potrzebnymi do idealnej ekstrakcji.

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt z Naszym Biurem Obsługi Klienta lub zasięgnąć informacji na stronie producentów.

 

 

 

 

           

 

GWARANCJA PRODUCENTA

  • Urządzenia objęte są 12 miesięczną gwarancją.

  • Serwis gwarancyjny prowadzony jest przez wykwalifikowanych i autoryzowanych serwisantów Simonelli Group.

  • Gwarancja obejmuje części i robociznę wymaganą do naprawy urządzenia oraz wszelkich elementów mechanicznych lub elektrycznych, które uległy awarii w normalnych warunkach użytkowania.

  • Gwarancją nie są objęte części podlegające normalnemu zużywaniu podczas pracy urządzenia takie jak: uszczelki, żarówki, diody, filtry, żarna młynka itp. Części te podlegaja zuzyciu i podlegają okresowej wymianie.

  • Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych powstałych podczas użytkowania urządzenia.

  • Uszkodzenia powstałe w skutek dostarczenia zbyt twardej, złej jakości wody polegające na odkładaniu się kamienia wewnątrz ekspresu nie są objęte gwarancją.

  • Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych przez dostanie się wraz z wodą zanieczyszczeń stałych które mogą doprowadzić do uszkodzeń pompy, zapchania przepływomierzy czy uszkodzenia elektrozaworów.

  • Gwarancji nie podlegają wszelkie szkody spowodowane wypadkiem, niewłaściwym użytkowaniem, nie przeprowadzeniem koniecznej konserwacji lub czyszczenia, wadliwą instalacją, niewłaściwym obchodzeniem się, uszkodzeniem podczas transportu, brakiem zasilania, przepięcia w sieci elektrycznej lub jakimkolwiek zewnętrznym czynnikiem który mógł spowodować uszkodzenie.

  • Podczas wysyłania ekspresu do serwisu w okresie zimowym należy pamiętać o spuszczeniu wody z bojlera i wnętrza układu wodnego, wszelkie uszkodzenia spowodowane zamarznięciem wody pozostałej w ekspresie nie podlegają gwarancji.

  • Gwarancji nie podlegają uszkodzenia czy zablokowania elementów ruchomych urządzenia jak np. zablokowanie żaren młynka przez ciało obce podane do młynka wraz z kawą.

  • Samodzielne przeróbki czy modyfikacje wykonywane przez nieautoryzowane serwisy przy użyciu nieoryginalnych części skutkują utratą gwarancji.

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt z serwisem.

Tel.kom.:  +48 785 38 58 58

 

 

 

 

 

Systemy Uzdatniania Wody BWT
Systemy Uzdatniania Wody Brita
Systemy Uzdatniania Wody Mijar
Profesjonalny ekspres do kawy automatyczny Prontobar touch Nuova Simonelli.

Rozmiar

Prontobar to urządzenie skromnych rozmiarów, lecz o wysokiej wydajności. Jako, że zajmowanie dużej przestrzeni “nie wchodzi w grę”, przy projektowaniu ogromna uwaga poświęcona została na maksymalne ograniczenie wymiarów przy jednoczesnym zachowaniu funkcjonalności i technologii parzenia.

Prostota

Prostota to bardzo pożądana cecha w urządzeniach superautomatycznych. W pędzącym, dynamicznym środowisku każdy pracownik musi być w stanie bezproblemowo wykorzystać pełen potencjał wyposażenia lokalu. Właśnie z uwagi na ten fakt zaprojektowaliśmy obsługę Prontobar przy użyciu dużego, kolorowego wyświetlacza dotykowego.

Trwałość

Wcześniej czy później, każdy ekspres wymaga konserwacji, co często staje się skomplikowanym procesem prowadzącym do przedłużających się przestojów. Jednakże przy pracy nad Prontobar Touch nasi projektanci skupili się na inteligentnej konstrukcji, która sprawia, że nawet najbardziej skomplikowane konserwacje są tak szybkie, jak to tylko możliwe.

Technologia

Prontobar wyposażony jest w szereg przydatnych funkcji, ustawień i wydajnych podzespołów, aby zapewnić użytkownikowi najwyższa jakość obsługi.

  • Wprowadzenie nowej pompy sprawiło, że Prontobar działa jeszcze ciszej i wydajniej. Pompa pozwoliła także zoptymalizować teksturę cremy oraz dozowaną objętość napojów.

  • Prontobar posiada metalową, termokompensacyjną głowicę, która gwarantuje maksymalnie precyzyjną kontrolę temperatury, co prowadzi do stałej i jednolitej jakości wydawanych napojów. Ponadto, udoskonalony kształt niektórych elementów głowicy zapewnia zwiększoną praktyczność i wytrzymałość.

  • Młynki urządzenia zbudowane są za pomocą nowych technologii i specjalnych odmian stali, by jeszcze dłużej stawiały czoła wymaganiom intensywnej pracy. Ich konstrukcja jest możliwie najbardziej odporna i niezawodna, by zapewniała wydajne mielenie przy zachowaniu odpowiedniej elastyczności, umożliwiającej pochłanianie powstających przy pracy wibracji

  • Elektroniczny Prontobar został wzbogacony nowymi funkcjami pozwalającymi na większą kontrolę ruchów głowicy i czyniącą go jeszcze łatwiejszym w utrzymaniu.

Inteligentne funkcje

  • Prontobar touch posiada w standardzie cyfrowy wyświetlacz dotykowy, którego elementy można sortować i programować, by serwować dowolnie wybrane napoje, stwarzając szeroki wachlarz wyboru.

  • Używając wyświetlacza dotykowego można dowolnie zaprogramować dozę, temperaturę parzenia, pary i głowicy.

  • Automatyczny program czyszczenia oszczędza czas, szczególnie na koniec dnia roboczego.

  • Automatyczna funkcja włącz-wyłącz działająca w oparciu na zaprogramowany czas dnia, a także opcja stand-by pomaga oszczędzać energię

  • Dzięki wyświetlaczowi, ustawienie siły ubicia zmielonych ziaren nigdy nie było prostsze.

 

 

 

 

Przystępny Wydajny Inteligentny

 

Odpowiednia dla: kawiarnie,wymagające restauracje, biura i lokale średniego rozmiaru.

Ekspres do kawy Nuova Simonelli Prontobar Touch to kolejny krok w stronę perfekcji ekspresów automatycznych. Następca ekspresu do kawy Nuova Simonelli Prontobar Silent, który ma wiele w sobie w niewielkim rozmiarze. Jeszcze bardziej zaawansowany co czyni go łatwiejszym w obsłudze oraz bardziej wydajnym. Ekspres do kawy Nuova Simonelli Prontobar Touch to ukłon w stronę nowoczesności, 7-mio calowy dotykowy wyświetlacz z całkowicie nowym insterfejsem, pozwala na zaprogramowanie nawet 20 różnych napojów. Personalizacja ikon lub wygaszacza ekranu czyni ekspres do kawy Nuova Simonelli Prontobar Touch ekspresem automatycznym idealnym dla sieci hoteli, cukierni lub stacji benzynowych.

Jego programowanie jest tak proste jak obsługa smartfona. Ekspres do kawy Prontobar Touch również ma w sobie coś, co wcześniej było domeną ekspresów kolbowych, możliwość zamontowania systemu Easy Cream, który automatycznie  spieni mleko w dzbanku. Tak samo jak jego poprzednich posiada serce w postaci metalowej grupy oraz pompy wolumetrycznej, oba elementy zostały odnowione w celu zwiększenia wydajności i trwałości ekspresu do kawy Prontobar Touch.

Ekspres do kawy Nuova Simonelli Prontobar Touch posiada dwa młynki, których żarna zostały pokryte powłoką Nano Tech w celu podwyższenia jakości mielenia, jak również wydłużenia życia żaren. Dzięki regulowanej wysokości dozownika oraz jego precyzji, ekspres do kawy Nuova Simonelli Prontobar Touch sprosta każdej Twojej zachciance. Latte macchiato, cappuccino, americano czy espresso nie będzie dla niego problemem. Ogrom profesjonalizmu w kompaktowym wydaniu, bo ekspres do kawy Nuova Simonelli Prontobar Touch to tylko 32,6cm szerokości. W tej kompaktowej obudowie, wykonanej ze stali nierdzewnej, wszystkie elementy zaprojektowane są tak, aby ułatwiać obsługę oraz konserwacje urządzenia.

Nowe oprogramowanie pozwala na ustawianie alarmów czyszczenia, przepłukiwania oraz sprawdzania poziomu wody w zbiorniku, nawet z możliwością zablokowania robienia kawy w momencie nie wyczyszczenia ekspresu. Jednakże największym atutem ekspresu do kawy automatycznego Prontobar Touch jest to, że nie musisz się już martwić czy zamówić model ze zbiornikiem czy z bezpośrednim przyłączem do sieci. Wszystko to dlatego, że to urządzenie ma obie możliwości na raz. Jedyne co musisz zrobić to przełączyć tryb pracy pompy z poziomu przejrzystego menu, dzięki czemu ekspres do kawy Nuova Simonelli Prontobar Touch może być Twoim ekspresem w każdym miejscu.

 

Video

Video

Pobieranie

Pobieranie

Woda, gwarancja

Woda, gwarancja

Kolory

Kolory

Specyfikacja

Specyfikacja

Opis

Opis

Specyfikacja

Instrukcja

Broszura

Pobierz:

NS-Prontobar-Touch-MPROTFTCAP21
NS-Prontobar Touch
Nuova Simonelli

Index: 
Model: 
Marka:

505 €

 0 €

25 €

0 €

590 €

1 160 €

Modułowy podgrzewacz filiżanek

Kolor obudowy Czarny Mat

Zsyp na krążki kawowe

Zbiornik na wodę

Dysza do spieniania mleka z sondą temperatury

Lodówka na mleko 

Dostępne opcje

Nuova Simonelli PRONTOBAR TOUCH

2 młynki :  6 200 

Simonelli Group ekspres do kawy

Przycisk

Logo Facebook
Logo Instagram
Logo Twitter
Logo Youtube
Logo Linkedin

Biuro:    tel.kom.: +48 730 850 156

Serwis: tel.kom.: +48 785 38 58 58

Autoryzowany Dystrybutor Simonelli Group

Logo Inplusgastro
logo Victoria Arduino
logo Nuova Simonelli
E-mail nadawcy.
Wiadomość od nadawcy.
Wyślij.
Wyślij.
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

link victoria arduino

link simonelli

link inplus